O suplementacji kolagenem mówi się bardzo dużo. Przytacza się liczne badania dotyczące pozytywnych efektów przyjmowania hydrolizatów kolagenowych na skórę, włosy i stawy. A co ze spożywaniem produktów bogatych w to białko? Gdzie kolagenu jest najwięcej i czy wchłania się on z pokarmu? Czy jedzenie żelatyny i galaretek ma sens? Dowiedz się, w czym jest kolagen, a raczej poznaj produkty bogate w aminokwasy go budujące.

Kolagen z jedzenia – czy się wchłania?

Kolagen to białko, które podobnie jak inne tego typu związki organiczne przyjmowany doustnie jest trawiony w żołądku, a następnie w jelicie cienkim. W skrócie proces ten polega na rozbiciu dużych cząstek kolagenu najpierw na peptydy, a finalnie na aminokwasy, które następnie trafiają do krwiobiegu. Co to w praktyce oznacza?

Jeśli spożywamy produkty bogate w kolagen, to cząsteczki tego białka nie dostają się bezpośrednio z pożywienia do skóry czy stawów. Organizm najpierw rozbija dostarczone białko na aminokwasy, a potem wykorzystuje je do budowy – można powiedzieć, że aminokwasy to takie organiczne klocki.

W przypadku kolagenu najważniejszymi aminokwasami są glicyna, prolina i hydroksyprolina, które stanowią ponad 50% jego budulca. W łańcuchu kolagenowym znajduje się także alanina oraz czasami lizyna. Co ważne, do syntezy kolagenu potrzebna jest między innymi witamina C i cynk.

Warto w tym miejscu podkreślić, że kolagen z pożywienia ma określony stopień wchłaniania. Nie jest tak, że wszystkie cząsteczki kolagenu z jedzenia zostaną rozbite i trafią do krwiobiegu. Jest wręcz przeciwnie – tylko od kilku do kilkunastu procent z nich zostanie wchłonięta (w przypadku żelatyny wskazuje się na 3-4%).

Dużo wyższy poziom przyswajania mają suplementy kolagenowe. Dlaczego? Zawierają one hydrolizowany kolagen, czyli taki, który został poddany procesowi hydrolizy – rozbiciu na mniejsze peptydy, co ułatwia ich wchłanianie w układzie pokarmowym. Takimi cechami charakteryzuje się m.in. kolagen do picia, którego ostatnio wzięłam na warsztat faktów i mitów.

Produkty bogate w kolagen – w czym jest najwięcej proliny i glicyny?

Kolagen to białko strukturalne, które stanowi około 30% wszystkich białek w ludzkim organizmie. Najwięcej kolagenu znajduje się w skórze, kościach, stawach czy chrząstkach, a także naskórku, tkankach łącznych i naczyniach krwionośnych. Dlaczego ma to znaczenie?

W organizmach zwierząt jest podobnie! Kolagen znajdziemy przede wszystkim w skórze, kościach, stawach, czy ścięgnach. Dodatkowo jest go dużo w łuskach rybich, ogonach czy kurzych łapkach. Dlatego dostarczanie kolagenu z jedzenia wymagałoby spożywania sporych ilości żelatyny, podrobów, golonek, skór drobiowych i wieprzowych czy gotowanych chrząstek oraz kurzych łapek.

Jajka i ryby

Warto jednak zwrócić uwagę, że w syntezie kolagenu bardzo ważną funkcę pełnią dwa aminokwasy – glicyna i prolina. I to na ich zawartości w pokarmach należy zwrócić uwagę, ponieważ sam kolagen z pożywienia i tak jest rozbijany między innymi na te aminokwasy. Co więc powinniśmy jeść, by dostarczyć jak największych ilości glicyny i proliny?

W czym jest najwięcej kolagenu?

Zawartość glicyny i proliny w 100 gramach produktu:

Produkt spożywczyGlicynaProlina
Żelatyna spożywcza (proszek)19,0 g12,3 g
Galaretka
(proszek do przygotowania deseru o obniżonej słodkości)
13,8 g8,9 g
Skórki wieprzowe (przekąska)11,9 g7,3 g
Wieprzowina4,4 g2,9 g
Ryby4,4 g3,0 g
Białko z soi (izolat)3,6 g5,0 g
Jaja (białko)3,0 g3,2 g
Kurczak (skóra)3,3 g2,0 g
Mleko (odłuszczone białko z mleka)0,8 g3,5 g
Sery żółte (parmezan)0,6 g4,2 g
Źródło: https://www.medindia.net/nutrition-data/nutrients/.

Zdecydowanie najwięcej glicyny i proliny jest w żelatynie (ponad 30 gramów na 100 gramów produktu). To bardzo dużo w porównaniu z innym jedzeniem. Taką żelatynę możemy kupić i będzie ona świetnym dodatkiem do:

  • galaretek,
  • wypieków,
  • słodkich deserów,
  • zagęszczania zup,
  • zagęszczania sosów,
  • dań głównych (ryba w galarecie czy schab w galarecie),
  • przetworów.

Również bez problemu w internecie można kupić skórki wieprzowe, które są w postaci prażynek czy chipsów.

Pamiętaj!

W wysokoprzetworzonych produktach mięsnych (parówki, pasztety) znajdziesz sporą ilość kolagenu, ale będą one zawierać także wiele konserwantów oraz niezdrowych dodatków. O wiele lepiej jest wybrać tego typu produkty rzemieślnicze lub zrobić je w domu.

Białko z roślin – czy kolagen jest w warzywach i owocach?

Kolagen to białko zwierzęce, więc nie występuje w roślinach. Nie ma więc możliwości, by jedząc warzywa czy owoce dostarczać go organizmowi. Nic jednak straconego. Zauważmy, że kolagen i tak w układzie pokarmowym rozbijany jest na aminokwasy, więc to ich spożywanie ma znacznie.

Soja i słonecznik to rośliny zawierające dużo proliny i glicyny, które tworzą kolagen

Oczywiście dwa najważniejsze aminokwasy – glicyna i prolina – również występują w roślinach, ale ich zawartość jest zazwyczaj niższa niż w przypadku produktów odzwierzęcych. Wyjątkiem jest tu białkowy izolat z soi, który zawiera aż 3,6 gramów glicyny i 5,0 gramów proliny.

Strączki, nasiona, przyprawy, w których możemy znaleźć najwięcej glicyny i proliny:

Produkt spożywczyGlicynaProlina
Białko z soi (izolat)3,6 g5,0 g
Nasiona słonecznika3,1 g2,5 g
Wodorosty, spirulina3,1 g2,4 g
Orzeszki ziemne (mąka)3,1 g2,3 g
Sezam2,8 g1,8 g
Nasiona gorczycy1,6 g2,8 g
Tofu1,8 g2,6 g
Bazylia1,2 g2,7 g
Mak0,9 g2,7 g
Papryka (przyprawa)0,8 g2,3 g
Źródło: https://www.medindia.net/nutrition-data/nutrients/.

Do powyższej tabeli należy podchodzić bardziej jak do ciekawostki, ponieważ poza soją i tofu wszystkie inne wymienione rośliny to przyprawy, których nie spożywa się w dużych ilościach. Pamiętajmy, że w normalnych posiłkach będą one dostarczać śladowe ilości glicyny i proliny.

Kurze łapki – czy robienie wywaru ma sens?

Znakomitym pomysłem na dostarczenie organizmowi dodatkowej ilości glicyny i proliny jest zrobienie wywaru z kurzych łapek, które są dobrym źródłem łatwoprzyswajalnego kolagenu. Taki bulion może być:

  • bazą do różnych zup,
  • odparowany stanie się galaretką.

To, którą formę wybrać zależy od Twojego gustu. Przygotowane w domu zupy mają ten plus, że są lekkostrawne, a po dodaniu włoszczyzny i dodatków stanowią bardzo dobre źródło witamin, minerałów oraz białka. Kurze łapki będą więc idealnym naturalnym produktem na stawy i skórę. A jeśli interesuje Cię działanie kolagenu na skórę, to też już o tym pisałam.

Synteza kolagenu – co jeść, by pomóc organizmowi w tworzeniu nowych wiązań kolagenowych?

Organizm do syntezy kolagenu potrzebuje nie tylko odpowiednich aminokwasów (przede wszystkim glicyny i proliny), ale także witamin i minerałów.

Witamina C

W tym kontekście najważniejsze jest witamina C, która bierze ważny udział w procesie hydroksylacji reszt proliny oraz lizyny.

Z tego powodu w zdecydowanej większości suplementów z kolagenem znajduje się witamina C. Pamiętajmy, że musimy ją dostarczać z pożywienia, ponieważ nasze organizmy nie są wstanie jej wytworzyć. Dlatego oprócz produktów bogatych w kolagen warto jeść również te z dużą ilością witaminy C.

5 najlepszych źródeł witaminy C:

ProduktWitamina C (w 100 gramach produktu)
Papryka czerwona, zielona (suszona)1 900 mg
Acerola1 678 mg
Szczypiorek (suszony)660 mg
Liście kolendry (suszone)567 mg
Owoce dzikiej róży426 mg
Źródło: https://www.medindia.net/nutrition-data/nutrients/.

Dodatkowo witamina C w większych ilościach znajduje się także w surowej papryce czerwonej i żółtej, czarnych porzeczkach, natce pietruszki czy cytrusach.

Witamina E

Kolejną witaminą związaną ze stanem skóry jest witamina E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Jednocześnie redukuje ona stany zapalne oraz przyspiesza gojenie się ran. Najważniejszymi źródłami witaminy E są różnego rodzaju oleje oraz orzechy.

5 najlepszych źródeł witaminy E:

ProduktWitamina E (w 100 gramach produktu)
Olej z kiełków pszenicy149 mg
Płatki śniadaniowe40-80 mg
Olej z orzechów laskowych47 mg
Masło orzechowe43 mg
Olej słonecznikowy41 mg
Źródło: https://www.medindia.net/nutrition-data/nutrients/.

Cynk

Oprócz witamin najważniejszym pierwiastkiem potrzebnym do prawidłowej syntezy kolagenu jest cynk. Ten mikroelement jest bardzo istotnym składnikiem wielu enzymów.

5 najlepszych źródeł cynku:

ProduktCynk (w 100 gramach produktu)
Ostrygi33-90 mg
Płatki śniadaniowe (różne rodzaje)*12-64 mg
Masło orzechowe14 mg
Kiełki pszenicy12 mg
Wołowina12 mg
Źródło: https://www.medindia.net/nutrition-data/nutrients/.

*cynk zawierają orzechy i pełnoziarniste zboża i to ich kompozycji zależy poziom tego mikroelementu w płatkach śniadaniowych.

Oprócz wskazanych powyżej witamin C i E oraz cynku dieta wspierająca syntezę kolagenu powinna być tak przygotowana, by zawierać produkty zapewniające odpowiedni poziom miedzi, krzemu, selenu czy siarki.

Można zauważyć, że nie jest do końca ważne, w czym jest kolagen. Znacznie ważniejsza jest zbilansowana dieta, która zapewnia cały wachlarz białek, witamin i minerałów. Produkty bogate w kolagen powinny być jedną z jej części.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6153947/

https://www.medindia.net/nutrition-data/nutrients/

Leave A Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *