Kwas salicylowy jest jedynym kwasem BHA stosowanym w kosmetyce, a jego naturalnym źródłem jest wierzba biała. Ma wszechstronne zastosowanie i jest doskonałym sposobem na głębokie oczyszczenie skóry zanieczyszczonej, odetkanie i zwężenie porów i leczenie trądziku.

Właściwości kwasu salicylowego

Wiele osób kwas salicylowy kojarzy ze spirytusem salicylowym i jego wysuszającymi właściwościami, które posiada za sprawą zawartego w nim alkoholu etylowego, w którym to kwas salicylowy świetnie się rozpuszcza. Spirytus salicylowy to 2% roztwór kwasu salicylowego w etanolu (68%) i wodzie (30%).

Znajduje zastosowanie w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji i leczenia skóry, także skóry głowy i stóp. Pełni w nich również funkcję konserwantu.

Jest skuteczny w stosunku do bakterii gram dodatnich i gram ujemnych oraz grzybów.

Można go znaleźć w pudrach, mydłach, szamponach przeciwłupieżowych, kosmetykach do stóp oraz preparatach do cery trądzikowej.

Rozpuszcza się również w tłuszczach, przez co ma zdolność wnikania w głąb skóry i może docierać do wnętrza mieszków włosowych, co ma duże znaczenie w leczeniu trądziku.

Zabieg z kwasem salicylowym w Bielsku-Białej

Zapraszam na peeling chemiczny z użyciem kwasu salicylowego w moim gabinecie w Bielsku-Białej. Cena zabiegu już od 120 zł.

Chcę skonsultować lub zapytać o termin

Działanie kwasu salicylowego – zalety

  • oczyszcza i zwęża ujścia gruczołów łojowych w skórze, zapobiega tworzeniu wszelkich wyprysków – skutecznie redukuje trądzik,
  • przyspiesza proces gojenia stanów zapalnych i podrażnień,
  • reguluje odnowę komórkową skóry i działa złuszczająco na zgrubiałą warstwę rogową naskórka,
  • dzięki efektowi złuszczania naskórka zmniejsza posłoneczne i pozapalne przebarwienia oraz zmniejsza płytkie blizny potrądzikowe,
  • skuteczny w redukcji blizn przerostowych,
  • zwiększa gęstość skóry oraz produkcję kolagenu,
  • zwiększa działanie innych preparatów kosmetycznych – skóra przygotowana kwasami lepiej absorbuje składniki aktywne w nich zawarte,
  • zapobiega wrastaniu włosów oraz zapaleniu mieszków włosowych po depilacji czy goleniu.

Kwas salicylowy – wady

  • preparaty z kwasem salicylowym nie mogą być stosowane przez osoby uczulone na salicylany oraz kobiety w ciąży i karmiące,
  • możliwy efekt łuszczenia naskórka, pieczenie, rumień lub obrzęk, ale wszystkie są przejściowe,
  • w trakcie stosowania kuracji kwasem salicylowym nie należy korzystać z solarium i opalać się na słońcu. Obowiązkowe jest stosowanie stabilnych filtrów z wysokim poziomem protekcji.

Preparaty z kwasem salicylowym, które kupisz w aptece

Zastosowanie kwasu salicylowego w stężeniu 1-2% w preparatach do użytku domowego, warunkuje jego właściwości komedolityczne (przeciwzaskórnikowe), bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i keratolityczne (złuszczające). W aptece znajdziemy wiele preparatów, jednak wiele z nich przeznaczona jest do stóp – przeciwgrzybicze, na odciski bądź preparaty miejscowe o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbólowym.

Bandi Medical Expert Anti-Acne, skoncentrowana ampułka antytrądzikowa, 2% kwas salicylowy, 30 ml

Bandi Medical Expert Ampułka Antytrądzikowa
Bandi Medical Expert Skoncentrowana ampułka antytrądzikowa

Propylene Glycol, Dimethyl Isosorbide, Aqua/Water, Polysorbate-20, Salicylic Acid, Polyacrylate Crosspolymer-6, 4-Terpineol, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Sodium Hydroxide
Cena ok. 40 zł.

Profarm Salicylol, 5% płyn do stosowania na skórę głowy, 100 g

Preparat skierowany jest dla osób zmagających się z problemami skóry głowy jak łuszczyca, łupież oraz łojotokowe zapalenie.

Salicylol płyn z kwasem salicylowym
Salicylol – płyn z kwasem salicylowym

1 g płynu zawiera 50 mg kwasu salicylowego i 950 mg oleju rycynowego.
Cena ok. 11 zł.

Pasta cynkowa z kwasem salicylowym lub Pasta Lassari (skład jest ten sam)

Te dwa produkty zdecydowanie lepiej się przysłużą do aplikacji na miejscowe zmiany skórne.

Pasta cynkowa z kwasem salicylowym
Pasta cynkowa z kwasem salicylowym

 

Pasta Lassari

 

100 g preparatu zawiera 2 g kwasu salicylowego, 25 g tlenku cynku.
Cena ok. 4 zł.

 

A tu przedstawiam mój niezbędnik, który można zakupić w niektórych gabinetach kosmetycznych i medycyny estetycznej.  🙂

Peel Mission Anti Acne – tonik z kwasem salicylowym, 200 ml 

 

Peel Mission Anti Acne Tonik
Peel Mission Anti Acne tonik z kwasem salicylowym

Aqua, Rosa Damascena Flower Water, Citronellol, Geraniol, Phenoxyethanol, Polyglyceryl-4-Caprate, Caprylol Salicylic Acid (LHA) – kwas kapriolowo-salicylowy lipohydroksylowy – pochodna kwasu salicylowego, działa łagodniej, Alcohol, Niacinamide, Panthenol, Allantoin, Dehydroacetic Acid, Benzyl Alcohol
Cena ok. 90 zł.

Kwas salicylowy w gabinecie

Kwas salicylowy w gabinecie stosowany jest najczęściej w stężeniach od 10 – 30% i pH ok. 3. Ekspozycja na skórze to czas od kilkudziesięciu sekund do 2 minut. Po tym czasie wykonuje się neutralizację. Uwielbiam go za to, że efekty widoczne są już po jednorazowym zabiegu. Jednak trwałe i widoczne zmiany można osiągnąć przeprowadzając go w seriach 5-8 zabiegów co 7-14 dni. Kurację można też powtórzyć. W trakcie zabiegu kwas salicylowy wywołuje charakterystyczną reakcję skóry tzw. efekt zbielenia (frost).

Z kwasem salicylowym stosuje się również peeling Jessnera. To roztwór alkoholowy, zawierający kombinację kwasu salicylowego (14%), kwasu mlekowego (14%) i rezorcyny (14%).  Roztwór Jessnera wywołuje zmiany w naskórku podobne do obserwowanych po zastosowaniu retinoidów lub po peelingu z kwasem trójchlorooctowym (TCA).

Skóra twarzy po kwasie
Męska skóra twarzy w trakcie zabiegu z użyciem kwasu salicylowego. Zabieg wykonany u pacjenta pierwszy raz.  Widoczne lekkie zaczerwienienie twarzy po zabiegu.

 

 

Kwas salicylowy – naukowym słowem

Kwas salicylowy (acidum salicylicum), C7H6O3, kwas 2-hydroksy benzoesowy, zaliczany do grupy kwasów beta-hydroksylowych (BHA)Występuje w postaci białego, krystalicznego proszku lub bezbarwnych igiełek. Słabo rozpuszcza się w wodzie, rozpuszczalny jest w tłuszczach i alkoholu etylowym (spirytusie). Ma zdolność do tworzenia wewnątrzcząsteczkowych wiązań wodorowych, co zwiększa jego lotność z parą wodną i łatwość sublimacji (przejście ze stanu stałego w gazowy). Kwas salicylowy jest wykorzystywany do produkcji kwasu acetylosalicylowego (aspiryny). Mieszanina kwasu mlekowego (10%) i kwasu salicylowego (90%) jest używana do wypalania brodawek.

12345 (Oceniło: 13 czytelników, średnia: 4,85 na 5)