Zamówiłam kolagen wegetariański Hush&Hush Collagen+. To pierwszy kolagen wege, jaki miałam okazję testować. Zawiera markowy hydrolizat z błony skorupki BiovaBio™ z siarką organiczną OptiMSM®. Ma formę proszku, który możesz rozpuścić zarówno w zimnych, jak i w ciepłych napojach. Mimo prawie samych zalet – mam do niego kilka uwag.
Krótko o marce Hush&Hush
Hush&Hush to marka suplementów diety, którą założył dr Marc Ronert, certyfikowany przez Radę Europejską chirurg plastyk oraz lekarz medycyny estetycznej. W Polsce jej przedstawicielem jest Paulina Śmiech-Mełgałw, kosmetolog, trycholog oraz szkoleniowiec. Filozofia Hush&Hush opiera się na łączeniu nauki, medycyny oraz natury w celu promowania zdrowia oraz urody.
Poza kolagenem wege Hush&Hush oferuje również inne, wieloskładnikowe suplementy diety dla urody: skóry, włosów i paznokci.
Zobacz pozycję Hush&Hush Collagen+w moim rankingu
Hush&Hush Collagen+ – moje pierwsze wrażenia
Zawsze chciałam przetestować kolagen wege, bo bardzo ciekawił mnie jego smak. Mój wybór w końcu padł na Hush&Hush Collagen+, który bazuje na markowym kolagenie z błony skorupki jaja, a jego efekty suplementacji potwierdza badanie naukowe [1].
Kolagen Hush Hush zaskoczył mnie wysoką ceną – regularnie wynosi ona 410 zł za opakowanie o pojemności 90 g, które wystarcza na 30 dni suplementacji. Z pewnością jest to suplement diety premium i nie każdy może sobie na niego pozwolić. Ja znalazłam tańszą oferę tutaj, gdzie zapłaciłam 359 zł (to nadal dużo, ale już trochę łatwiej przełknąć taką kwotę).


Paczka z kolagenem przyszła szybko. Kiedy ją odpakowałam, zobaczyłam ładny, estetyczny produkt, ofoliowany dla ochrony. Plastikowa puszka ma różowe, połyskujące wieczko, które się zakręca. Zawartość (proszek) dodatkowo zabezpieczała srebrna plomba – trudno się ją zrywało (strzępiła się).
Na opakowaniu znajdują się wszelkie potrzebne informacje: tabela ze składem, zalecenia producenta, jak stosować kolagen i informacje o warunkach przechowywania.
Opinia o Hush&Hush Collagen+
Skład Hush&Hush Collagen+ oceniam bardzo dobrze. Jego główny składnik to Vegetarian Collagen Complex™, który w 1 porcji łączy markowy kolagen wegetariański z błony skorupki jaja BiovaBio™ (450 mg) i siarkę organiczną OptiMSM® (1000 mg).

Kolagen z membrany jajka BiovaBio™ zawiera 3 typy kolagenu: I, V i X, w tym 9 podstawowych aminokwasów (m.in. prolinę, glicynę, l-argininę i l-metioninę). W 2020 roku przeszedł również badanie naukowe.
W badaniu efektów kolagenu wege BiovaBio™ wzięły udział zdrowe osoby dorosłe. Przez 12 tygodni uczestnicy suplementowali 450 mg BiovaBio™ dziennie. Wyniki wykazały poprawę wyglądu skóry twarzy: redukcję zmarszczek i poprawę kolorytu skóry, a ponadto grubsze i mniej łamliwe włosy [1].
Składniki dodatkowe Hush&Hush Collagen+
Skład kolagenu Hush Hush wzbogaca 120 mg kwasu hialuronowego w 1 porcji. To spora ilość, której efekty potwierdzają badania naukowe. W jednym z badań naukowcy odnotowali poprawę nawilżenia i elastyczności skóry, a ponadto zmniejszenie zmarszczek [2].

Dodatkowo 1 porcja Hush&Hush Collagen+ zawiera 5,5 mg cynku (55% RWS) i 45 mg kwasu L-askorbinowego (56,2% RWS). Oba składniki cenię w suplementach diety z kolagenem, ponieważ witamina C wspiera prawidłową produkcję kolagenu w organizmie, a cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie.
Smak i stosowanie Hush&Hush Collagen+
Spodziewałam się, że kolagen z jajek mi posmakuje, a informacja o tym, że Hush&Hush Collagen+ ma lekki smak wanilii, dodatkowo mnie zachęciła. Produkt zawiera zarówno naturalny aromat waniliowy, jak atlantycką sól morską.
Porcja dzienna kolagenu z membrany jajka Hush&Hush Collagen+ to tylko 1 mała miarka (3 g proszku). Co ciekawe, producent poleca rozpuszczać ją w ulubionym napoju (może być zarówno zimny, jak i gorący), np. w kawie, herbacie albo smoothie.

Ja na potrzeby testu rozpuściłam kolagen w wodzie, by miał równe szanse z innymi produktami. Mimo że długo mieszałam, powstały grudki, których nie udało mi się do końca rozpuścić.
Dla mnie kolagen okazał się bardzo słodki w smaku i do złudzenia przypominał smak waniliowej odżywki białkowej. Na plus na pewno oceniam to, że ani trochę nie przypomina klasycznych kolagenów – rybich, wołowych czy wieprzowych.
Za słodycz Hush&Hush Collagen+ odpowiadają glikozydy stewiolowe (naturalny słodzik ze stewii, który ma zerowy indeks glikemiczny). Niestety, w składzie znajduje się substancja przeciwzbrylająca (dwutlenek krzemu), która, jak widać, nie do końca spełnia swoją funkcję.
Komu polecam?
Na pewno polecam Ci Hush&Hush Collagen+, jeśli:
- stosujesz dietę wegetariańską, która dopuszcza spożycie jaj,
- nie tolerujesz posmaku kolagenu rybiego, wołowego, wieprzowego czy drobiowego,
- zależy Ci na markowym, przebadanym surowcu (BiovaBio™ ma badanie na skórę i włosy [1]),
- doceniasz wysoką porcję kwasu hialuronowego (120 mg), a także siarki, cynku i witaminy C w składzie tego produktu,
- szukasz smacznego, słodkiego kolagenu, który możesz rozpuszczać także w ciepłych napojach.
Moja opinia o Hush&Hush Collagen+ – podsumowanie
Podsumowując, Hush&Hush Collagen+ to warty uwagi kolagen wegetariański, który bazuje na wysokiej jakości składnikach (w tym na kolagenie z błony skorupki jaja kurzego, którego efekty potwierdza badanie naukowe [1]). Na minus tego produktu oceniam przede wszystkim jego wysoką cenę i to, że nie rozpuszcza się idealnie w wodzie. Jego plusem z pewnością jest dobry smak – bez cukru. Ostatecznie przyznaję mu ocenę ★★★★★.
Źródła:
- Douglas S. Kalman, Susan Hewlings; The effect of oral hydrolyzed eggshell membrane on the appearance of hair, skin, and nails in healthy middle-aged adults: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial. J Cosmet Dermatol. 2020 Jun;19(6):146.
- Hsu, T.F.; Su, Z.R.; Hsieh, Y.H.; Wang, M.F.; Oe, M.: Matsuoka R, Masuda Y. Oral Hyaluronan Relieves Wrinkles and Improves Dry Skin: A 12-Week Double-Blinded, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2021 Jun 28;13(7):2220. doi: 10.3390/nu13072220.