Postanowiłam przetestować omega-3 w kapsułkach Osavi Extra 1300 mg. Skusiły mnie pozytywne opinie na temat tego produktu i muszę napisać, że się z nimi zgadzam! Produkt ma znakomity skład, przyjemnie pachnie i w atrakcyjnej cenie wystarcza na 2 miesiące stosowania.
O marce Osavi
Jestem już zaznajomiona z polską marką suplementów Osavi, bo miałam okazję testować ich kolagen Osavi Beauty & Sport. Producent Olivit Sp. z o.o. oferuje suplementy diety, które charakteryzują się czystymi składami na bazie surowców wysokiej jakości. Wiele z nich ma certyfikaty.
Zobacz miejsce Osavi Omega-3 Extra 1300 mgw moim rankingu
Moje pierwsze wrażenia na temat Osavi Omega-3 Extra
Zamówiłam Osavi Extra Omega 3 w cenie 87 zł za opakowanie, które zawiera 120 kapsułek i wystarcza na 60 dni suplementacji. Paczka przyszła szybko i moim oczom ukazało się estetyczne opakowanie z czytelną etykietą. Producent informuje na niej, jak stosować i przechowywać kapsułki. Zamieścił również tabelę wartości odżywczych, która prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie.
Skład Osavi Omega 3 Extra 1300 mg
Muszę stwierdzić, że Omega 3 Extra od Osavi ma znakomity skład. Porcja dzienna to 2 kapsułki, które zawierają min. 1300 mg kwasów omega-3, w tym 720 mg kwasu EPA, 480 mg kwasu DHA i 100 mg innych kwasów tłuszczowych omega-3.

Ze względu na formę kapsułek Osavi Omega 3 zawiera również żelatynę wołową (znajduje się w otoczce). Produkt ten nie jest więc odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Jakość oleju
Producent zastosował w Omega 3 Extra olej z ryb pelagicznych, czyli takich, które żyją w ławicach w otwartej toni wodnej. Olej ma TOTOX (wskaźnik świeżości) na poziomie 6,6 – to świetna wartość. Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności oleje powinny mieć TOTOX poniżej 25 [1].
Omega-3 Osavi Extra 1300 ma formę trójglicerydów, co również stanowi atut tego produktu. Według ekspertów kwasy omega-3 w formie trójglicerydów wchłaniają się lepiej niż w formie estrów [2].
Składniki dodatkowe
Przyznam, że ostatnio sporo doedukowałam się na temat tego, jak powinien wyglądać dobry skład suplementów z omega-3. Zapoznałam się z rankingiem https://wybieramykolagen.pl/omega-3 i dowiedziałam się, jak ważne są przeciwutleniacze w składzie. Dzięki nim olej (także ten omega-3) znacznie dłużej zachowuje świeżość, a to bardzo ważne, bo zjełczały nie tylko nie działa, ale również może być szkodliwy dla zdrowia.
W składzie Osavi Omega 3 znajdują się przeciwutleniacze. Jest to mieszanka tokoferoli, czyli jeden z najlepszych składników o tego rodzaju właściwościach.
Co dodatkowo ważne, w formule nie ma konserwantów, ponieważ czysty olej rybi nie jest podatny na psucie mikrobiologiczne i stanowiłyby one zbędny dodatek.

Jak oceniam stosowanie Osavi Omega-3 Extra?
Również pod kątem stosowania jestem zadowolona z kapsułek omega-3 Osavi. Mają standardową wielkość (jak na omega-3), ale wyróżniają się przyjemnym, cytrynowym zapachem (producent zastosował naturalny aromat cytrynowy). To znacznie poprawia komfort codziennej suplementacji, ponieważ skutecznie maskuje woń oleju rybnego.
Komu polecam Omega-3 Osavi?
Z czystym sumieniem mogę polecić Ci Osavi Omega-3 Extra 1300 mg, jeśli:
- szukasz omega-3 o świetnym stosunku jakości do ceny,
- preferujesz omega-3 w kapsułkach i doceniasz ich cytrynowy aromat,
- stawiasz na dużą porcję dzienną omega-3 (720 mg EPA i 480 mg DHA),
- wiesz, jak ważne są przeciwutleniacze w składzie suplementów z kwasami omega.
Zobacz miejsce Osavi Omega-3 Extra 1300 mgw moim rankingu
Moja opinia o Osavi Omega-3 Extra – podsumowanie
Podsumowując, mam bardzo dobrą opinię o kapsułkach omega-3 Osavi Extra 1300 mg. Ten suplement diety spełnił moje oczekiwania i wiem, że będę zamawiać kolejne opakowania. Przekonały mnie dobry jakościowo skład bez zbędnych polepszaczy, atrakcyjna cena, wysoka wystarczalność, a także wygodna forma stosowania. Przyznaję temu produktowi ocenę: ★★★★★.
Źródła:
- https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2078.
- Neubronner J., Schuchardt J.P., Kressel G., Merkel M., von Schacky C., Hahn A., „Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters”, Eur J Clin Nutr. 2011 Feb;65(2):247-54.