Oleje roślinne stają się coraz chętniej wybierane do pielęgnacji skóry. Jednak nie każdy olej nasza skóra polubi. Często w wyborze oleju kierujemy się reklamą a nie potrzebami swojej skóry po czym zrażamy się. Jak wybrać ten odpowiedni olej i cieszyć się korzystnym wpływem na naszą skórę?

Co to są oleje roślinne i dlaczego są wykorzystywane w kosmetyce?

  • to na ogół ciekłe tłuszcze otrzymywane z różnych części oleistych roślin, takich jak nasiona, owoce, pestki czy kiełki roślinne,
  • stanowią bogate źródło kwasów tłuszczowych!, dzięki którym posiadają również działanie kosmetyczne, a w zależności od zawartości procentowej poszczególnych kwasów tłuszczowych wykazują różnorodne właściwości,
  • z uwagi na swoje właściwości natłuszczające, zmiękczające, wygładzające i ochronne zaliczane są do grupy emolientów.

Jaki olej wybrać?

Wybierając olej zwróćmy przede wszystkim uwagę na zawartość kwasów tłuszczowych. W pielęgnacji cery szczególnie ważne są oleje z wysoką zawartością kwasu linolowego (LA należący do kwasów omega-6), α-linolenowego (ALA alfa-linolenowy należący do kwasów omega-3) oraz γ-linolenowego (GLA gamma-linolenowy należący do kwasów omega-6). Są to tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe NNKT (Essential Fatty Acids – EFA).

Dlaczego niezbędne?

  • Ponieważ ich synteza nie zachodzi w organizmie, tylko muszą być dostarczane z zewnątrz, z pokarmem oraz aplikowane na skórę.
  • To one również są najmniej komedogenne, tzn. ograniczają powstawanie zaskórników. Kwas linolowy jest naturalnym składnikiem łoju (sebum) i zapewnia odpowiednią płynność łoju, dzięki czemu wypływa on swobodnie z gruczołów łojowych i nie dochodzi do ich zapchania, a w efekcie do powstania zmian trądzikowych. U osób z cerą trądzikową zaobserwowano spadek zawartości tego kwasu w łoju, czego efektem są blokowane pory i tworzenie się zaskórników. Zastosowanie kwasu linolowego do pielęgnacji cery tłustej i problematycznej powoduje poprawę pracy gruczołów łojowych, odblokowanie porów oraz zmniejszenie ilości zaskórników.
  • Regenerują uszkodzoną barierę lipidową naskórka.
  • Ograniczają przeznaskórkową utratę wody, poprawiając jednocześnie stopień nawilżenia skóry.
  • Mają duże znaczenie w leczeniu wielu dermatoz, m.in. atopowego zapalenia skóry,
  • Odbudowują jej fizjologiczne właściwości ochronne oraz powodują regenerację barier naskórkowych uszkodzonych czynnikami środowiskowymi m.in. pod wpływem działania słońca i wolnych rodników.

Ich deficyt
wiąże się z objawami suchej skóry, utraty elastyczności, co znacznie przyspiesza tworzenie się zmarszczek. Niedobór ten sprawia, że naturalna odporność skóry na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych zanika, a ranki i pęknięcia naskórka trudniej się goją.

Jeśli nigdy wcześniej nie stosowałaś/-eś olejów w swojej pielęgnacji skóry
Na początek proponuję wybierać małe, 10 mililitrowe pojemności. Zacznij swoją pielęgnację od lekkich, tzw. suchych olejów jak na przykład inca inchi, z czarnuszki czy konopny.

Olej z Czarnuszki

Czarnuszka
Czarnuszka siewna (Nigella sativa)

– pozyskiwany z nasion czarnuszki, nasiona zawierają 30-50% oleju tłustego,
– wysoka zawartość kwasu linolowego (ok. 58%), kwasu oleinowego (ok. 24%), olejku eterycznego (ok.0,4-2,5%), który nadaje olejowi charakterystyczny zapach
–  w przypadku skóry łojotokowej i trądzikowej, poprawia gospodarkę lipidami, łój staje się rzadszy i nie dochodzi do ich zapchania, co zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych,
– regeneruje skórę dojrzałą, podrażnioną i uszkodzoną, np. przez poparzenia słoneczne oraz działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie,
– stosowany na skórę głowy i włosy przyspiesza ich wzrost,
– przeznaczony do leczenia łuszczycy, egzemy i nadmiernie przesuszonej skóry,
– olej jest stabilny i może być przechowywany przez dłuższy czas.

Olej Konopny

Konopie siewne (Cannabis sativa)

– pozyskiwany z nasion konopi siewnych,
– jest barwy zielonej co jest wynikiem zawartości chlorofilu, naturalnie występującego w nasionach, który działa przeciwzapalnie i łagodząco,
– jego skład chemiczny jest bardzo zbliżony do naturalnego tłuszczu ochronnego wydzielanego przez ludzką skórę, dzięki czemu, zastosowany w preparatach kosmetycznych, poprawia gospodarkę lipidami, szczególnie skóry łojotokowej i trądzikowej – łój staje się rzadszy i nie dochodzi do ich zapchania, co zapobiega powstawaniu zmian trądzikowych,
– jest słabo stabilny, do kilku tygodni po otwarciu (nawet trzymanie go w lodówce nie przedłuży mu ważności), z tego powodu poleca się kupować go w małych ilościach lub mieszać z innym olejem roślinnym (np. jojoba), co doda mu stabilności i trwałości,
– zawiera ok. 75% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (ok. 56%) i alfa-linolenowy (ok. 19,4%), oraz witaminy A, D i E, fitosterole, fosfolipidy i minerały.

Olej Jojoba (wym. żożoba albo chochoba)

Simondsja kalifornijska (Simmondisia chinensis)

– pozyskiwany z nasion krzewu,
– od strony chemicznej nie jest olejem a ciekłym woskiem,
– dość szybko się wchłania, bez pozostawiania nadmiernej tłustości,
– polecany jest do każdego typu skóry, zarówno do skóry suchej, o uszkodzonej warstwie lipidowej naskórka, jak również do cery przetłuszczającej się i mieszanej,
– efektywnie zmiękcza skórę, reguluje produkcję sebum, działa łagodząco na stany zapalne, zmiany łuszczycowe lub egzemę,
– w niskich temperaturach, poniżej 7 stopni Celsjusz może zastygać, jest bardzo odporny na utlenianie i ciepło,
– substancje aktywne: płynne estry woskowe bogate w kwas eikozanowy i erukowy, skwalen, witamina E (tokoferole), wolne, niezmydlające sterole.

Olej Arganowy

Drzewo Arganowe (Argania spinosa)

– pozyskiwany z owoców – orzechów drzewa arganowego,
– polecany głównie do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, z oznakami starzenia (zmarszczki, utrata jędrności),
– polecany jest również do pielęgnacji włosów, zarówno do wcierania w skórę głowy, jak i do nacierania końcówek włosów w celu ochrony przed działaniem słońca oraz do pielęgnacji zniszczonej skóry rąk i paznokci,
– substancje aktywne: 80% nienasycone kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i oleinowy), witamina E (tokoferole), sterole (schottenol, spinasterol), związki fenolowe (kwas ferulowy i wanilinowy), skwalan, karotenoidy (ksantofile).

Olej Inca Inchi (Sacha Inchi)
Od dłuższego czasu mój ulubiony 🙂 Jego lekkość pozwala na stosowanie go pod makijaż i jest to jego ogromny atut. Jest niewyczuwalny na skórze. Dodatkowo przy tak wysokiej zawartości kwasu linolowego i alfa-linolenowego nie trzeba się bać o zapchane pory.

Olej-Inca-Inchi-Sacha
– charakteryzuje się najwyższą zawartością nienasyconych, niezbędnych kwasów tłuszczowych (NNKT) Omega-3 i Omega-6 wśród wszystkich olejów jadalnych: linolowego (25-37%) i alfa-linolenowego (do 60%), ogółem zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych może sięgać nawet do 98% masy oleju, co jest niespotykane w żadnym innym oleju roślinnym.
– jest lekki i bardzo łatwo absorbowany przez skórę, tworząc aksamitne wykończenie, co doskonale sprawdza się w okresie letnim,
– nadaje się do cery tłustej i mieszanej oraz trądzikowej, olej bowiem doskonale ją kondycjonuje nie pozostawiając nadmiernej tłustości po aplikacji,
– substancje aktywne: nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy (25-37%), alfa-linolenowy (45-60%), oleinowy, palmitynowy, stearynowy; witamina E.

 

Olej z Opuncji Figowej
To chyba jeden z najdroższych olejów na rynku. Stosuję go na najbardziej wymagającą część skóry, mianowicie okolicę oka.

Opuncja figowa (Opuntia ficus-indica)

– polecany jako kosmetyk anti-aging, działa silnie przeciwzmarszczkowo,
– bogaty w kwas linolowy (ok. 73%), zawiera dużą dawkę witaminy E w postaci tokoferoli oraz fitosterole,
– posiada właściwości regenerujące i nawilżające dla cer dojrzałych, suchych i tłustych, zwiotczałych, starzejących się.

Olej z pestek malin

Krzak maliny
Malina (Rubus ideaus)

– dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów jest olejem bardzo stabilnym, czyli odpornym na jełczenie, dlatego odgrywa ważną rolę w zapobieganiu uszkodzeniom skóry spowodowanych działaniem wolnych rodników i opóźnianie procesów fotostarzenia,
– witaminę E w postaci głównie gamma-tokoferolu i alfa-tokoferolu oraz tokotrienoli, witaminę A w postaci beta-karotenu oraz flawonoidy – charakteryzuje się bardzo wysoką aktywnością antyoksydacyjną i przeciwzapalną,
– charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością NNKT 84%, linolowego (LA) 54,2% i alfa-linolenowego (LNA lub ALA) 29,7%,
– jest olejem treściwym, który wchłania się po pewnym czasie, cechę tą docenią szczególnie osoby o suchej cerze, olej bowiem doskonale ją natłuszcza i uelastycznia,
– jego niepowtarzalny i bardzo przyjemny aromat charakteryzuje się silną owocową nutą.

Olej Śliwkowy
Ujął mnie swym zaskakującym marcepanowym zapachem i dzięki temu stał się moim nieodzownym elementem masażu oraz pielęgnacji ciała. Myślę, że to może być interesująca propozycja dla osób o wrażliwej i alergicznej cerze, nie tolerujących kosmetyków zawierających syntetyczne substancje zapachowe.

Śliwa (Prunus domestica)

– posiada dużą zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) w postaci kwasu oleinowego (70%) i kwasu linolowego (21%) oraz obecność frakcji niezmydlalnej w postaci tokoferoli (witamina E), beta-karotenu i fitosteroli,
– wysoka zawartość naturalnej witaminy E (głównie w postaci wykazującego najsilniejsze działanie przeciwutleniające alfa tokoferolu oraz gamma tokoferolu) oraz beta-karotenu, czyni z oleju śliwkowego cenny składnik kosmetyczny o właściwościach antoksydacyjnych, przeciwstarzeniowych i regenerujących,
– to olej delikatny, łatwo rozprowadzalny oraz szybko i głęboko wnikający w skórę, dzięki czemu po aplikacji nie odczuwa się nadmiernej tłustości, wchłania się idealnie pozostawiając skórę jedwabiście suchą.

Olej z Dzikiej Róży

Dzika róża (Rosa aff. rubiginosa)

– wysoka zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): linolowy (41-50%) i alfa-linolenowy (26 – 37%) oraz  kwas retinowy (0.1 – 0.3 mg/kg), witamina C, witamina E oraz flawonoidy.
– regeneruje uszkodzone tkanki dzięki zawartości kwasu retinowego (tretinoina) obecnemu w postaci naturalnej i w połączeniu z NNKT,
Kwas retinowy aplikowany na skórę w postaci oleju z róży może być w pełni bezpiecznie stosowany ponieważ, w przeciwieństwie do tretinoiny syntetycznej, nie wywołuje żadnych efektów ubocznych w postaci silnego podrażnienia skóry i działań teratogennych.
– stosowany systematycznie redukuje blizny i rozstępy, blizny będące wynikiem skaleczeń lub zabiegów chirurgicznych,
– działa przeciwzapalnie na poparzoną skórę i zapalenie skóry będące wynikiem radioterapii.

Jak aplikować olej?

Ważne by skóra przed aplikacją była dobrze oczyszczona. Następnie:

  • najpierw aplikujemy na skórę żel (kwas hialuronowy, aloesowy czy kolagenowylub inne serum żelowe  albo spryskujemy skórę hydrolatem dopiero później kilka kropel oleju (2-4 krople) rozcieramy w palcach i wklepujemy w skórę.
  • możemy kilka kropel oleju dodać do swojego ulubionego kremu bądź do jednego z wyżej wymienionych żeli, zmieszać na dłoni i nanieść w takiej postaci na skórę.

Dzięki takiej aplikacji olej pozwoli nam na utrzymanie wilgoci w skórze!

Pamiętaj

  • W olejach pozyskiwanych metodą tłoczenia na zimno i nierafinowanych, tzw. dziewiczych, może w nich pojawić się zawiesina lub osad, co jest naturalne i jest to zaleta.
  • Olej rafinowany to olej oczyszczany, poddawany wysokiej temperaturze i substancjom chemicznym.
  • Wybór oleju w brązowej butelce chroni olej przed promieniowaniem słonecznym a pipeta pozwoli na higieniczną aplikację.

A jakich Wy używacie olei w swojej pielęgnacji?

 

12345 (Oceniło: 2 czytelników, średnia: 4,50 na 5)