Kwasy omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które odgrywają niezwykle istotne role w organizmie człowieka, wspomagając prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego ustroju. To związki uznawane za zdrowe i dobre tłuszcze, które mogą wspierać optymalne działanie układu krążenia, a także mogą wykazywać właściwości przeciwzapalne i neuroprotekcyjne. Jednocześnie omega-3 mogą korzystnie oddziaływać na wygląd skóry, wspierając również kondycję włosów.
Omega 3 – co to?
Kwasy tłuszczowe omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, uznawane za niezbędne kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie wytwarzać, dlatego też niekiedy są określane mianem witaminy F. Niezwykle istotne jest ich dostarczanie do ustroju z zewnątrz, wraz z codziennym jadłospisem lub w razie konieczności, w postaci suplementów diety, aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na cenne tłuszcze.
Dobre omega 3 tworzą różne kwasy tłuszczowe, a do najważniejszych związków można zaliczyć składniki, takie jak:
- kwas dokozaheksaenowy DHA,
- kwas eikozapentaenowy EPA,
- kwas alfa-linolenowy ALA.
Choć istnieją dane sugerujące, że kwas alfa-linolenowy ALA może być w ludzkim organizmie przekształcany do kwasu EPA i DHA, warto wiedzieć, iż jest to bardzo niewydajny proces, a stopień konwersji związku jest nieznaczny, dlatego też nie można uznawać produktów zawierających kwas ALA za źródła kwasu eikozapentaenowego czy kwasu dokozaheksaenowego.
Kwasy omega 3 – gdzie najwięcej?
Za źródła omega 3, takich jak kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy, uznaje się przede wszystkim tłuste ryby morskie oraz oleje rybne i tran. Tym samym kwas EPA i DHA można znaleźć m.in. w:
- łososiu,
- dorszu,
- śledziu,
- karpiu,
- doradzie.
Jeśli zaś chodzi o kwas alfa-linolenowy, za skarbnicę związku uznaje się produkty pochodzenia roślinnego, wśród których warto wymienić m.in.:
- olej lniany,
- nasiona chia,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane,
- zielone warzywa liściaste, takie jak np. szpinak czy jarmuż.
Omega-3 – na co pomaga?
Dotychczas uzyskane dane wskazują, że kwasy omega-3 mogą wykazywać szereg cennych właściwości, wszechstronnie wspierając funkcjonowanie ludzkiego organizmu, pozytywnie oddziałując zarówno na zdrowie człowieka, jak i na promienny wygląd skóry.
Kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak EPA i DHA, mogą pozytywnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, poprawiając przepływ krwi w naczyniach i przyczyniając się do zmniejszenia częstotliwości akcji serca. Omega-3 mogą też wykazywać działanie przeciwmiażdżycowe, minimalizując ryzyko wystąpienia zawału mięśnia sercowego, a także mogą sprzyjać obniżeniu wartości ciśnienia tętniczego krwi.
Wyniki badań naukowych sugerują również, iż kwasy omega-3 mogą wspierać funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. wspomagając odnowę oraz proces wzrostu neuronów, jednocześnie pozytywnie oddziałując na pamięć i koncentrację. Dodatkowo wielonienasycone kwasy tłuszczowe mogą redukować stany zapalne w organizmie człowieka, zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób autoimmunologicznych.
Jakby tego było mało, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zmniejszać prawdopodobieństwo rozwoju zespołu metabolicznego, jednocześnie przyczyniając się do obniżenia stężenia trójglicerydów w surowicy krwi. Cenne związki mogą też redukować ryzyko wystąpienia chorób oczu, a także mogą zmniejszać bóle menstruacyjne. Dotychczas uzyskane dane wskazują także, iż omega-3 mogą korzystnie wpływać na nawilżenie skóry, chroniąc ją przed przedwczesnym pojawieniem się oznak starzenia. Ponadto kwasy omega-3 mogą redukować prawdopodobieństwo wystąpienia trądziku, wzmacniać włosy i zapobiegać nadmiernemu rogowaceniu mieszków włosowych.
Kwasy omega-3 – jakie wybrać?
Za wartościowe źródło pożądanych tłuszczów uznaje się tran, jednak kapitalnym rozwiązaniem mogą okazać się również suplementy omega-3 (dostępne na https://ostrovit.com/pl/menu/kwasy-omega-3-18956.html), które mogą stanowić cenne wsparcie m.in. wśród wegetarian i wegan, a także w gronie osób aktywnych fizycznie, seniorów, pacjentów z chorobami serca czy wśród kobiet, którym zależy na zdrowym i pięknym wyglądzie.
Na sklepowych półkach można znaleźć omega-3 w kapsułkach, a także preparaty w postaci tabletek lub oleje omega-3. Dostępne są produkty zawierające wyłącznie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także kompleksowe suplementy diety, które stanowią również źródło innych, wartościowych substancji, umożliwiając dostarczenie do ustroju np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ADEK, a wybór odpowiedniej formy produktu stanowi kwestię indywidualnych potrzeb i preferencji konsumenta.
Warto jednak wiedzieć, że najlepsze tłuszcze omega-3 występujące w postaci suplementów diety to preparaty, które zawierają znaczne ilości pożądanych kwasów tłuszczowych pochodzących z ryb, a jednocześnie są dostępne w formie umożliwiającej bezproblemową i wygodną podaż cennych związków. To produkty wyróżniające się wysoką jakością, które sprzyjają skutecznej i efektywnej suplementacji omega-3.